HTML

Kapcsolat

zsofi-04.jpg

szigeti.zsofi@gmail.com

viragomviragom.blog.hu

Magamról

Közlési jogok

Az oldalon látható fotók a kiadók és/vagy a fotósok tulajdonát képezik. Bármilyen nyomtatott vagy online formában történő közlésük előzetes, írásbeli engedély nélkül tilos!

BORS Lakás és Kert

Stolczer 2014.04.18. 21:15

Cikk rólam és a munkámról a Bors Lakás és Kert magazinjában, címlapon az esküvői csokrommal
Megjelenés: 2014. május
Cikk: Pomaranski Luca

címlap.jpg

nyito.jpg

második oldal.jpg

Virágom, virágom
Lassan, szinte észrevétlenül kúsztak be a virágok és kaptak egyre fontosabb helyet Szigeti Zsófi életében. A stylist először az általa berendezett enteriőrökbe csempészett egyre több virágot, levelet, indát, majd nemsokára azt vette észre, étterembe is úgy megy, hogy azt lesi, van-e friss virág az asztalon.

Lakberendezési magazinok szerkesztőjeként nem állt messze ugyan a munkája a szépségtől, hiányzott azonban a kreativitás, az alkotás öröme. A megoldást egy virágkötő tanfolyam kínálta, ahol szakszerű „keretet" kapott a virágok és zöldek szeretete. S miután egyre jobban elmélyült a virágkötészet rejtelmeiben, megszületett a „Virágom, virágom” blog, ahol igényes növényes és virágkötészeti témájú anyagokat gyűjtött össze és mutatott meg az interneten. „Meg akartam mutatni, hogy van élet a celofános szegfűcsokrok után (vagy helyett). Személyes élményeket szerettem volna átadni, megmutatni a világ apró dolgait, egy virágimádó szemével”, vall a blogjában Zsófi, aki időközben szabadúszó stylistként még közelebb került új szenvedélyéhez.

Szerencsére az a bizonyos celofános szegfűcsokor egyre ritkábban tűnik fel, és a világhálónak köszönhetően kinyílt a világ a szép virágokra, kompozíciókra éhes laikus átlagemberek számára is. S ahogy húsz éve még elképzelhetetlen volt, hogy a saját szezonján kívül szinte minden friss gyümölcs és zöldség elérhető legyen, ma már nem probléma az sem, hogy Thaiföldről rendeljünk lótuszvirágot, ha éppen ahhoz szottyan kedvünk. 

A virág hazavár

Na de ne menjünk ilyen messzire, hiszen számos virágzó csoda van körülöttünk is – ahogy ezt Zsófi írásai is bizonyítják. Napjait buja hortenziák, húsos varjúhájak, hamvas tulipánok színesítik, munkában és otthon egyaránt.
– Nálam mindig van otthon egy csokor virág az asztalon – most éppen fehér tulipán –, ez olyan alapvetővé vált már, minthogy feltöltöm a hűtőt. Szeretem, ha hazatérve friss virág fogad, otthonos érzést kelt. Annak ellenére, hogy kétlaki életet élek, ingázom Magyarország és Svájc között, a repülőtérről hazatérve gyakran meglepem magam egy csokor virággal – mondja Zsófi. S nemcsak magát, hiszen barátai és ismerősei is tisztában vannak a virágimádatával, ezért gyakran kap ajándékba friss növényt. Ha pedig vendégségbe megy, a házigazda biztos lehet benne, hogy nála is kerül majd a vázába valami...

Kétarcú kedvenc

Zsófinak nem nehéz örömöt szerezni, hiszen minden virágot szeret. Ha mégis választani kell, egy méltatlanul elfeledett, régi magyar virágot említ: a pünkösdi rózsát.
– Szeretem benne a kettősséget, azt, hogy egyszerre királynői és játékos. Impozáns és nemes, mégsem annyira szigorú, mint a hagyományos rózsa – mondja a „virágstylist”, hozzátéve, hogy szerencsére ma már rózsából is van kínálat. A laza, duplavirágú, belül fodros fejű fajták között igazán lehet válogatni, kinek-kinek ízlése szerint.
– A férjem, aki nem az a tipikus magyar férfi, szinte minden héten hoz nekem virágot. Gyakran éppen rózsát, annak mégiscsak olyan jelentése van, mint semmi másnak... – mondja Zsófi. Erről egyik blogbejegyzése is tanúskodik:
”Mostanra olyan kifinomultan válogat a virágok között, hogy engem is meglep. Imádja a rózsát. Kigondolja, hogy milyen kell, és keresi. Kitartóan. Mindenben ilyen. Rózsából a nagyfejűeket imádja. Most rózsaszín-zöldet talált. A fejük öklömnyi méretű, a szárukat alig tudom átvágni. Utána napokig büszkén legelteti rajtuk a szemét. Ez a virágosdi szerintem fertőző. Nem akarom, hogy meggyógyuljon.”  

Nem pénzkérdés

A Virágom, virágom blog a példa arra, hogy nem kellenek egzotikus virágkülönlegességek a látványos hatáshoz: elég egy szép váza, egy érdekes kaspó, hogy a legegyszerűbb kert virágai, a mezők ajándékai, vagy akár egy zöldellő ág is szemet gyönyörködtető dekorációvá lényegüljön át. „Szépen kezelve, igényesen elrendezve a legolcsóbb virág is gyönyörűen mutat. A törökszegfű például akár két hétig is gyönyörű lesz az asztalon, ha rendszeresen visszavágjuk és cseréljük a vizét. Idényben bármelyik piacon kapható, olcsó és gyönyörű!”
Zsófi régebben a teraszkertészetet is örömmel űzte, igaz, állandóan napfényben úszó, nyáron tikkasztóan meleg tetőterasza nem adott túl sok lehetőséget a kísérletezésre: csak nagyon strapabíró növények jöhettek számításba. Akkor szerette meg a rengeteg virággal gyönyörködtető, a tűző napra fittyet hányó porcsinrózsát és a cserépben is remekül fejlődő trombitafolyondárt. 

Akár művirág is

Szakmai ártalom, hogy Zsófi ma már egy étterembe belépve is egy pillantással felméri, adnak-e a dekorációra. „A vendéglátóhelyek asztalaira helyezett friss virág tökéletesen reprezentálja a tulajdonos vendégeihez való hozzáállását. Ami Magyarországot illeti, sajnos ezen a téren is katasztrofális elmaradást tapasztalhatunk”, véli a szakember, aki szerint étterembe mindenképpen friss virág illik.
„Ennek ellenére nem gondolom a művirágokról sem, hogy az ördögtől valók; ha igényesek, megvan a helyük az ember életében. Nekem is van, több is, például egy művirágokból készült ajtókoszorúm, aminek mindenki a csodájára jár.”      

Virágdekor, ha saját

Számos esküvő virágdekorációjának megtervezése és elkészítése után a sajátja már igazán nem okozott gondot Zsófinak: pontosan tudta, hogy mit akar.
„Az esküvő romantikus alaphangulatát a kertimádatunk és egy buja, virágos kép ihlette, amibe beleszerettem. Úgy éreztem, a kuszán heverő rózsaszín és lila virágok láttán, vér gyülemlik az ereimbe. Buja, kecses, könyed, elegáns, de természetes, minden megvolt benne amit valahogy szerettem volna megjeleníteni”, mondja Zsófi. Az esküvői csokrában dália, rózsa, szeder, vadkapor, orbáncfűbogyó, nyuszifül, madárbekenye, és persze az elmaradhatatlan pünkösdirózsa alkotott tüzes egységet. 

Virágok a stylist szemével

Hortenzia: „Számomra a hortenzia rejtélye az, hogyan lehet egy virág élve és halva is egyaránt ennyire szép? Gyönyörűen szárítható; simán vázában is megszárad, csak kevés vizet rakjunk alá és a teljes kiszáradásig naponta cseréljük.”
Tulipán: „Többek között azt szeretem a tulipánban hogy szinte minden jól áll neki. Nem kell sprilálba rakni, lehet kesze-kusza, egyszínben pompázó vagy vegyes. Mindenhogy szép.”
Krizantém: Ez a virág rehabilitációra szorul, a nem épp törékeny szépségükről, hanem inkább tartósságukról híres nagyfejű „temetői” példányok miatt, amelyek véleményem szerint inkább rémisztők, semmint szépek. A nagy fehér és sárga virágú hibridek keltik hosszú idők óta a krizantém rosszhírét. Nagy kár, mert közel 5000 faja ismert. Többek között létezik egy halványrózsaszín pókvirágzatú változata, amit itthon nem nagyon látni, pedig gyönyörű.”
Varjúháj:  ”A nyár végén, ősz elején virágzó pompás varjúháj cserépben teraszon, kertben is gyönyörű és én imádom vágott virágként is. Különösen mikor már kezdenek a virágai kicsit kinyílni és az apró zöld rügyek rózsaszínre változnak. Csokorba kötve (már kissé megnyílott állapotban) kisfejű rózsával kedvelem a legjobban.”
Fűszernövények: „Kis fűszernövényes láda került a konyha ablakába. Minden alkalommal, amikor az ember kilép a konyhából az erkélyre, megcsapja a kakukkfű, a rozmaring és a bazsalikom friss illata. Kicsit meg is szoktam simogatni őket, hogy tovább érezzem az illatukat.”  

komment

süti beállítások módosítása